Varrás alapok IV. - Egyenes varrás

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy a varrógépbe sikeresen befűztük a cérnákat és készen állunk rá, hogy végre varrjunk.



 Vagyis a varrógépednek a következő állapotot kell mutatnia, oldalról nézve:


Először egyenes vonalat tanulunk meg varrni. A varrógép jobb esetben többféle öltéstípussal rendelkezik, válasszuk ki az egyenes szaggatott vonalat. Szükségünk lesz egy anyagdarabra is. Mivel ez még a tanuló fázis, felesleges drága anyagra költenünk, elegendő lesz egy használt ruhából kivágott anyagdarabka. Arra viszont figyeljünk, hogy lehetőleg pamut anyagot válasszunk, mert vannak nehezebben kezelhető textilek is, például a selyem és a nagyon vékony anyagok.


Az anyag oldalán kiálló részeket vágjuk le, hogy egyenes legyen a széle. Ezután helyezzük a nyomótalp alá úgy, hogy a tű majd ott fúródjon az anyagba, ahová az öltést szeretnénk. 


A varrógép oldalán található kézi kert tekerjük az óra járásával megegyező irányba. Ekkor a tű le fog ereszkedni és át fog hatolni az anyagon. 


Ha a gép hátulján lévő fehér talpemelőkart lenyomva a nyomótalp leereszkedik.


A gép tehát beállítva a varráshoz. Nagyon lassan lépjünk rá a pedálra és végezzünk el körülbelül 3-4 öltést. Álljunk meg. Fontos, hogy ne emeljük fel a nyomótalpat. Lépjünk rá ismét a pedálra, de ezúttal tartsuk lenyomva a visszavarró kart 3-4 öltés erejéig. Álljunk meg ismét. Ezzel a folyamattal megerősítettük a varrás kezdetét. 

Nyomjunk rá ismét a pedálra (most már ne tartsuk lenyomva a visszavarró kart) és ezzel elkezdhetjük a tényleges egyenes vonal varrását. 


Egyenes vonal varrásánál arra kell figyelni, hogy még véletlenül se a tűt figyeljük varrás közben! A tűlapon található párhuzamos vonalak valamelyikéhez viszonyítsuk midig az anyag helyzetét. 

Ha sikerült végigvarrni az anyagot, akkor valami hasonlót kell kapnunk:


 Jó gyakorlás lehet, ha párhuzamos vonalakat varrsz egymás után. Egy másik gyakorló feladatnak a szegély felvarrást javasolnám. Ebben az esetben az anyag szélét (kb 1cm) tűzdeld fel gombostűk segítségével.


Ezt úgy kell megtenned, hogy az anyagot a színével lefelé az asztalra helyezed, majd visszahajtod a szélét. A gombostűket oldalsó irányból szúrd bele. Mehet szépen a nyomótalp alá, és ugyanazt a művelet kell végrehajtanod, mint az egyenes varrásnál. Arra figyelj, hogy amikor a tű elérné a gombostűt, állj meg és húzd ki (mármint a gombostűt :) ) , mielőtt tovább varrnál.


1 megjegyzés: