Az első ruha - Körszoknya


Az egyes varrás technikájának elsajátítása után nagyon sok ruhadarabot meg fogsz tudni varrni. Például körszoknyát.




Az anyagtól függően más és más kinézete lehet a szoknyának. Én egy vastagabb anyagot választottam, hogy legyen egy kis tartása. Nagyon fontos, hogy az anyag legyen valamennyire rugalmas, mivel ez egy cipzár nélküli szoknya!    

Amire szükséged lesz:
    - legalább 140cm széles, 1-1,5 m hosszú anyag, mérettől függően
    - gumiszalag
    - varrógép


A körszoknya szabásmintája nagyon egyszerű. Első lépésként mérd le a derékbőségedet. Az anyagot hajtsd félbe, majd ismételd meg ezt a lépést még egyszer (ahogyan a képen is látható). A kétszer is félbe hajtott anyag egyik csücskéből rajzolj egy negyed kört, amelynek a sugara "A".

                                                          "A" = derékbőség / 6.28


Ezután mérd le, milyen hosszú szoknyát szeretnél (a derekadtól számítva). Rajzoljunk még egy negyed kört ugyanattól a csúcstól számítva, mint a kisebb körnél, ezúttal B sugarút. 

                                         "B" = (szoknya hossza + (derékbőség / 6.28) ) / 6.28

Ha sikerült megrajzolni a két negyed kört, vágd ki az anyagot a körök mentén.


Ezzel egy szoknyaszerűséget kaptunk :) A szoknya alját hajtsuk fel 0.5-1 cm magasan gombostűk segítségével, majd egyenes varrással szegjük be.


A szoknya része lesz a deréköv is. Ehhez a megmaradt anyagot hajtsuk ketté és vágjunk ki egy olyan hosszú csíkot belőle, mint a derékbőségünk. A szélessége függ a gumiszalag szélességétől. Én 2 cm-eset használtam, így a derékpánt szélességét 4,5 cm-esnek választottam (nagyobbnak kell választani a derékpánt szélességet, mint a gumiszalag szélessége, mert a szoknyához fogjuk varrni). 


A méretre vágott derékpántot fordítsuk ki, és varrjuk el a hosszanti szélét. A rövidebb széleket hagyjuk nyitva.  


Az elvarrás után egy hengert kell kapjunk. Az egyik nyitott végénél fogva fordítsuk ki az anyagot. Ez kicsit trükkös lehet. Kifordítás után hasonlót kell látnunk:


Mivel elkészült a derékpánt is, illesszük össze a szoknyával. Nincs más dolgod, mint gombostűk segítségével egymáshoz erősíteni őket, ahogy az a képeken is látható (elölről és hátulról is), majd egyenes varrással összevarrni. 



A szoknya gumiderekas lesz. Ennél a pontnál kell belefűzni a gumiszalagot a szoknya derékrészébe. A legegyszerűbben úgy tudod megoldani, ha egy biztostűt erősítesz a szalag szélére és úgy próbálod meg átbújtatni a derékpánton. Az átfűzés után a gumiszalag két végét össze kell varrni, majd a derékpánt két végét is. És a szoknya elkészült! :)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése