A csoda tea


Nemrégiben, a könyveink között kutatva figyelmes lettem  Maria Treben: Egészség Isten patikájából című gyógynövényes könyvére. Nem mai darab, meg kell hagyni. Kíváncsiságból fellapoztam. A rövid bevezető után megismerhetünk jó pár gyógynövényt, majd tanácsokat olvashatunk különböző betegségek kapcsán. 





Ebben a könyvben találtam ezt a nagyon jó teareceptet. Rengeteg mindenre fel lehet használni, elsősorban pikkelysömörrel küszködő embereknek javasolt, de máj- és vesebetegség, visszeres panaszok, allergia, menstruációs problémák
Az összetevőit tekintve azt hihetnénk, hogy valamilyen boszorkányos bájitalról van szó, de ne ijedjünk meg az alkotóelemektől, az internetről ugyanis minden hozzávalót beszerezhetünk, 1600 Forintért egy havi adagot tudunk belőle előállítani. Lássuk tehát a teakeveréket:

   -   10 gramm tölgyfakéreg 
  -   30 gramm vérehulló fecskefű
  -   30 gramm fűzfakéreg 
  -   50 gramm csalán
  -   40 gramm réti legyezőfű 
  -   30 gramm veronika
  -   20 gramm füstike
  -   30 gramm körömvirág
  -   20 gramm zölddióhéj 
  -   20 gramm cickafark

Csészénként 1 teáskanálnyi teakeveréket kell felhasználni. Három percig hagyjuk állni, napi 1,5-2 liter teát kell elfogyasztani. Az íze kellemes. 

Ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, mégis milyen teát iszunk, ismerjük meg kicsit jobban az összetevőket:


Tölgyfakéreg



Nekem nem jutna eszembe, hogy egy fának a kérgéből főzzek teát, pedig egy fontos alkotóeleme a teának. Cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer. Főzetét fürdők és borogatások formájában bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják.

Vérehulló fecskefű


A vérehulló fecskefű vértisztító és vérképző hatású. Ez a legmegbízhatóbb szer súlyos májbetegség esetén. (A pikkelysömör egyik okának a máj betegségét tartják, ezért biztos helye van a teakeverékünkben). Nagyon jótékonyan hat az anyagcserére. Sikeresen alkalmazható epe, máj és vesebetegségek esetén, Külsőleg rosszindulatú bőrelváltozások gyógyítására használhatjuk. 


Körömvirág


A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el a hazai gyógynövények között. Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és rákszerű daganatok esetén segítenek. A körömvirág javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását. Kifejezetten ajánlott visszeres láb esetén. Sebek gyógyítására kenőcsöt kell készítenünk és azzal kenegetni az érintett területet. Hatásos ellenszere a lábgombának.

Fűzfakéreg



Szalikozid tartalmának köszönhetően a fűzfa kérge gyulladásgátló, reuma esetén fájdalom- és lázcsillapító hatású. Ugyanezen összetevő a felelős az enyhe fertőtlenítő és vérrögképződést gátló hatásáért is. Amikor még nem volt Aszpirin, a fűzfakéreg hatóanyagát lázcsillapításra, fejfájás és reumatikus fájdalmak kezelésére használták. Ezenkívül fontos alkotórésze volt különböző teakeverékeknek. Azután, amikor a fűzfa-szalicinre és a szalicilglukozidra már nem volt szükség, mert az acetilszalicilsav olcsón és egyszerűen előállítható volt, a fűzfakéreg mint láz- és fájdalomcsillapító feledésbe merült. Ma, amikor a természetes gyógyszerek újból tért hódítanak, a fűzfakérget is egyre többször használják láz- és fájdalomcsillapításra.

Fontos! Fűzfakérget nem szabad bizonyos vírusos betegségek, például bárányhimlő vagy influenza miatt lázas gyermekeknek adni, mert ilyenkor nagy a Reye-szindróma kockázata.  A fűzfakérget a várandós nők és a gyomor-vékonybél fekélyes betegek is kerüljék, csakúgy, mint a szoptató anyák, mivel a szalicilátok átmehetnek az anyatejbe.

Csalán

Ebből az összetevőből kell a legtöbbet használni a teakeverékben. ami nem véletlen, hiszen ez a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, ezért a vércukorszintet is csökkenthetjük vele. Gyógyítja a húgyutak megbetegedését és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást. Bizonyos életkorban csökkenni kezd a szervezet vastartalma, fáradékonyság tünetei léphetnek fel. Ilyen esetben a legjobb eredménnyel alkalmazhatjuk vastartalma miatt a csalánt. Hajhullás esetén is kiváló megoldás, ebben az esetben friss csalán főzettel kell borogatni az érintett területet.   

Füstike



A füstike vértisztító és emésztést serkentő hatású. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően oldja az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bélrendszer görcseit. Bizonyítottan jó hashajtó és epehajtó hatású. A népi gyógyászatban székrekedés és krónikus bőrgyulladás kezelésére alkalmazzák. Fumársav-tartalmának köszönhetően szabályozza a bőr anyagcseréjét is, ezért nagyon fontos szerepe van a teakeverékben!


Cickafark



A cickafark a nők számára nagyon fontos gyógynövény. A lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Petefészek gyulladásnál gyakran már az első ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmulasztja a gyulladást is. Ugyancsak hatásosak ezek az ülőfürdők idős emberek és gyermekek ágybavizelésénél, valamint fehér folyás kezelésében is.  

Legyezőfű



Szalicilsav-származékainak köszönhetően gyulladásgátló, valamint elősegíti az izzadást. A flavonoidok, amelyek görcsoldó hatásúak, megkönnyítik az epe kiürülését. Szintén a flavonoidoknak, valamint a nagy mennyiségű káliumsóknak köszönhetően hatékony vízhajtó. Cseranyagai elősegítik az összehúzódást és a sebgyógyulást.


A veronikafüvet és a zöld dióhéjat sehol nem sikerült beszereznem, de azt kell mondjam,a tea így is hatásosnak bizonyul. Pikkelysömör miatt kezdtem el inni, igaz még csak egy hete. Azonban pozitív változásról már most be tudok számolni, ugyanis a viszketés nagymértékben csökkent. A továbbiakban folyamatosan fogok tudósítani a betegség állapotáról, bízva abban, hogy elérhetek egy tünetmentes állapotot. Te ki fogod próbálni?




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése