Start

A ruháimat saját magam fogom megvarrni...



....amikor közöltem az ismerőseimmel ezt a fogadalmamat, - hogy is mondjam - elég furcsán tekintettek rám. Persze, mivel nem tudtam varrni. És varrógépem sem volt. Sőt, ami azt illeti, időm sem, hogy egy új szakmát megtanuljak... az anyag típusokról, beszerzési helyekről, technikákról és praktikákról pedig ne is beszéljünk. Így utólag visszatekintve teljesen átgondolatlan és megalapozatlan fogadalom volt ez a körülményekhez képest... és ennek köszönhetően alakult meg a PéGé Alkotóműhely oldal.

De kezdjük az elején. Gréta vagyok, 24 éves, matematikus. ( Szeretném eloszlatni a sztereotípiákat ezúton is, nem vagyok zavart személyiség, foglalkozom a megjelenésemmel és legfőképpen nem irkálok az ablaküvegekre mindenféle egyenletrendszereket. Ezt jobb minél hamarabb tisztázni, a blog jövője érdekében.. )

Szóval, miután átrágtuk magunkat a matematikus lét rejtelmein, és megállapítottuk, hogy egy teljesen átlagos lány vagyok, térjünk vissza a varrásra és a semmiből kipattant ötletemre. Na jó, nem volt ez teljesen alaptalan. A ruhákat mindig is szerettem, igazi boltkóros voltam, viszont sosem fordult meg a fejemben, hogy saját magam akár el is készíthetném őket. Miért is kellett volna? Budapesten élek, legyek a város bármely pontján, 15 perc alatt  betérhetek egy H&M, Zara vagy Bershka üzletbe és bármilyen ruhadarabhoz hozzájuthatok... ha szerencsém van, kedvező áron.  És valahol itt van a kutya elásva.

Nem vásárolhatom meg az általam megálmodott csodás szoknyát. Azt a szoknyát kaphatom meg, amelyet valamelyik nagymenő divatmárka megálmodott. Így aztán a lehetőségeink végesek. Persze te ettől még járhatod a várost a csodás szoknyád után kutatva, de ezt az időt fordíthatnád a tökéletes szoknyád megvarrására is, ami mellesleg biztosan nem fog szembejönni veled az utcán.

És hogy megéri e? Az állam leesett, amikor megláttam, hogy egy varró tanfolyamot 40 ezer forintban mérnek. Ehhez még hozzáadódik a szabásminták ára, az anyagszükséglet, a rengeteg befektetett idő, és már csak egy szép emlék, hogy valamikor meg akartál tanulni varrni. Pedig a feladat nem lehetetlen. Nekem legalábbis sikerült. Szedjük össze, mit kell tenned érte, hogy valóban megérje magad készítened a ruháidat:

- Felejtsd el a varrótanfolyamot. Persze ha van erre felesleges, "másra úgysem tudnám elkölteni"  pénzed, csak nyugodtan. A blogom megtanít varrni.

- A szabásmintát még inkább felejts el. A jól bevált ruháink tökéletes szabásminta alapot fognak nyújtani.

- A varrógépet nem úszhatod meg :) 20- 25 ezer forintos árkategóriában már szuper varrógépek kaphatóak, tökéletesek otthoni használatra.

- Az anyag kiválasztásán sok múlhat. Az egyik nagy előnye a a saját készítésnek, hogy sokkal jobb minőségű ruhákat varrhatsz magadnak, mint a nagy divatmárkák ruhadarabjai.

- A varrás időigényes dolog, nyilván a ruhadarab bonyolultságától függ. De ha hobbiként tekintesz rá, nagyon hamar a szerelmese leszel.


Sikerült meggyőznöm kedves Olvasó? Amennyiben igen, tarts velem a következő posztban, amelyben vár az első varrólecke. Hajrá!





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése