Varrás alapok I. - A varrógép felépítése

A varrás alapok első részében a varrógép felépítését vesszük szemügyre nagy vonalakban. Az első és nagyon fontos lépés, a megfelelő varrógép kiválasztása. Nagyon sokféle szempontot kell figyelembe vennünk a vásárlás során, ezért nem lőhetünk mellé, ha egy szaküzletben szerezzük be a gépet. Az interneten kutakodva észreveheted, hogy sokan azt tartják a legfontosabbnak a választásnál, hogy a lehető legtöbb alkatrész fémből készüljön, a műanyag ugyanis sérülés esetén javíthatatlan. Vagyis érdemes olyan varrógépet beszerezned, amelynek minél több fém alkatrésze van. 


Én Singer 8280-as Mercury varrógépet használok. Interneten rendelve már 27 ezer forintért hozzá juthatunk, 2 év garanciával. Nagyon sokféle funkcióval rendelkezik: gomblyukvarrás, gombfelvarrás, 8 öltésminta, állítható öltéshosszúság, visszavarró funkció, zippzár varrás és gumizó program. Szuper kis gép, otthoni használatra tökéletes.







Lássuk tehát a varrógép részeit. Ahogy már említettem korábban, ez a varrógép 8 öltésmintával rendelkezik, amelyeket az ábrán látható szabályozóval állíthatunk, ez az úgynevezett "öltésválasztó". Ilyen öltésfajták például a cikkcakk varrás, az egyenes varrás, de ennek a szabályozónak a segítségével varrhatunk gomblyukat is.



Az öltés típusán kívül az öltéshosszt is beállíthatjuk. Az öltéshossz állításával változtathatjuk az öltés sűrűségét. Hogy melyik az ideális, az főként az anyagtól függ. Gomblyuk varrásánál például a 0 fokozatba kell kapcsolni. 


A varrógép tetején találhatjuk a cérnatartó rudat. Ide kell felhelyezni a cérnatekercset és lezárni a végét a tartozékok között megtalálható műanyag kupakkal. 



A gép jobb oldalán található meg a kézi kerék. Csak ritkán használjuk, például a cérnák befűzésekor. 
A varrógép rendelkezik egy úgynevezett visszavarró karral. Ennek a segítségével erősíthetjük meg a varrás kezdetét és végét Amíg a kart lefelé nyomjuk, a varrógép az ellenkező irányba varr. 


A varrógép szabad karossá alakítható, amely a nehezen hozzáférhető részek varrásnál nyújt segítséget (pl. ingujj, nadrágszár és derékrészek). Ahhoz, hogy a gépünket szabad karossá tudjuk alakítani, egyszerűen csak húzzuk el bal irányba a kart, a képen látható módon.


Miután a kart eltávolítottuk, könnyedén felemelhetjük a tetejét. Itt találjuk a varrógép tartozékait, mint például a különböző varró talpakat, tisztító kefét, orsókat, tűkészletet. Ha a gépünket szabad karossá alakítottuk, akkor észrevehetünk egy kis lenyitható ajtócskát. E mögött bújik meg a bobbin, amelybe a feltekercselt orsót fogjuk elhelyezni. 


Végezetül pedig adott a tűlap és a nyomótalp. A tűlapon párhuzamos barázdákra figyelhetsz fel, ezek a varrást segítik elő. 



A varrás alapok következő részében az orsó feltekercselését tanulhatjátok meg, innen pedig már csak egy lépés fog elválasztani minket attól, hogy elkezdjünk varrni. Tartsatok velem a következő részben is!
                                                                                                                                     

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy hasznos dolgokat tanulhatok és erre időt szánt egy kedves személy.

    VálaszTörlés