Varrás alapok III. - A felső cérna befűzése

Az előző varrás alapok bejegyzést ott hagytuk abba, hogy sikerült (remélhetőleg) befűznünk az alsó cérnát a bobbinba. A felső cérna befűzése egy könnyebb folyamat lesz, ígérem. Az első pár lépés hasonlóan történik, mint az alsó cérna befűzésénél.

Első lépésként húzzuk fel a cérnatartó rúdra a cérnánkat és zárjuk le a tartozékok között fellelhető műanyag kupakkal.




Ha ezzel megvolnánk, kezdjük el letekerni a tekercsről a cérnát. 



A varrógépen lévő kék színű felfestések és számozások megmutatják neked, milyen sorrendben kell befűznöd a cérnát. Keressük meg az 1-es felfestést és húzzuk át alatta a cérnát.


Eddig a lépésig ugyan azt hajtottuk végre, mint az alsó szál befűzésekor. Ezután azonban nem a kis fém hengerre fogjuk feltekerni a cérnát, hanem megkeressük a második jelzést, és a hasadék mentén leengedjük a cérnánkat, ahogy azt a kép is mutatja.


A hasadék legalján vissza kell vezetnünk a cérnát, ezúton a bal oldalon felfelé fogjuk irányítani. Tehát ahogyan a 3-as jelzés is mutatja, miután átbújtattuk a 3-as szám alatt a cérnát, felfelé vesszük az irányt ismételten. 


Most következik a folyamat legtrükkösebb része, de nem kell aggódni, nem lesz bonyolult. A varrógép jobb oldalán található egy tekerő, az úgynevezett kézikerék. Kezd el forgatni az óra járásával megegyező irányba. Amíg forgatod a kézi kereket, a 4-es számnál lévő hézagban fel-felbukkan egy fém akasztó. Ez látható a képen is. Addig forgasd a kézi kereket, amíg a képen látható állapotot el nem éred. Ekkor bele tudod akasztani a cérnát a kék felfestének megfelelően. 

Ha sikerült a kampót elővarázsolni és a cérnát beakasztani, vezesd le az 5-ös jelzés irányába.


Ha sikeresen levezettük a cérnát, nincs más dolgunk, mint befűzni a tűbe. Előtte azonban akasszuk be a cérnánkat a tű tövében található kis kampóba.

A cérnát a tűbe mindig elölről hátulra fűzzük be, és nem fordítva. (Bár azt hiszem ez logikus is). Ezzel befűztük a felső cérnát is.

Adva van tehát egy befűzött alsó és egy felső cérna. Varrni viszont mégsem tudunk még. Ehhez egy lépés hát van még, ez pedig nem más, mint az alsó szál felhozása a tűlapra. Ha a gépedet szabad karossá teszed és lenyitod a kis ajtócskát, a következőt kell látnod magad előtt:


Lóg egyrészről a tűből a felső cérna, másrészt a bobbinból az alsó cérna. Az alsó cérnát a felső segítségével fogjuk felhozni. Ehhez nem kell mást tenned, mint a varrógép jobb oldalán lévő kézi kart tekerd az óramutató járásával ellentétes irányba, szép lassan. Ekkor azt kell látnod, hogy a tű leereszkedik és a tűlapon lévő kis lyukon keresztül lehatol egészen a bobbinig. Ha még tovább tekered a kézikart, a tű felemelkedik, a felső cérnát pedig a bobbin körül elkezdi felhúzni.


Körülbelül 2-3-szor megismételve a kézikaros tekerést (mindig csak az óramutató járásával ellentétes irányba), egy kis hurok fog megjelenni a tűlap felett. Húzzuk meg ezt a hurkot (ami egyébként az alsó cérna, immáron felvezetve).


Ha sikerült felhúzni, igazgassuk el mindkét cérnát a képen látható módon. Gratulálok! Befűzted a cérnát. Ezután pedig indulhat a varrás!!



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése