Varrás alapok II. - Az orsó feltekercselése és behelyezése

Az előző részben megismertük a varrógép felépítését, és most pedig egy nagyon fontos lecke fog következni: hogyan fűzzük be az alsó cérnát a varrógépbe, és megismerjük a rejtélyes bobbint.




Minden varrásnál a nulladik lépés a cérna befűzése (kivéve, ha korábban már elvégeztük ezt a feladatot és ugyanolyan színű cérnát szeretnénk használni). Elsőre talán furcsának hathat, hogy a cérnát két helyre is be kell fűzni. Legalábbis számomra ez abszolút nem volt triviális. Ide kattintva megismerheted a varrógép működésének elvét és rögtön értelmet nyer minden :)

Szóval, 2 cérna... Hogyan kezdjünk neki? Első lépésként a cérnatartó rúdra helyezzük fel a cérna tekercsünket és zárjuk le a tartozékok között fellelhető műanyag kupakkal. 



Ha ezzel megvolnánk, akkor szépen kezdjük el letekerni a cérnát a tekercsről. Nem kell azért túlzásokba esni... :) A cérna befűzését nagyban segítik egyébként a kék színű felfestések, amelyek a befűzés sorrendjében meg is vannak számozva.


A cérnát vezessük át az 1-es számmal megjelölt, úgynevezett "felső szálvezető" alatt.


Ezután ne keressük meg a kettes jelölést, az ugyanis a felső cérna befűzésének sorrendjét mutatja. Válasszuk helyette a felső szálvezető alatti kis fém hengert. Ez az úgynevezett "szálvezető". Pontosan úgy kell feltekerni erre a kis hengerre a cérnát, ahogy a kék jelzés mutatja: tehát az óra járásával megegyező irányba.


Ezután jön képbe az orsó. Az alsó cérna befűzése ugyanis nem jelent mást, mint az orsó feltekercselését, majd az orsónak a bobbinba való helyezését. Tehát, miután a szálvezetőre feltekertük a megfelelő irányba, a cérnánkat átfűzzük az orsón. Nagyon fontos, hogy a képen látható irányban tegyük meg mindezt, különben a cérnánk a gép elindításakor vagy az orsó feletti fémdarabra vagy pedig az alatta lévő részre fogja feltekerni a cérnánkat. Egyik sem helyes, most a célunk a cérna feltekerése az orsóra. Az ábrán látható orsót már felhelyeztem az "orsózó rúdra", és ezután bújtattam át a cérnát a megfelelő lyukon.  


Az orsózó rúd jobb és bal oldali irányba mozgatható. Alap esetben a rúd a bal oldalon van. Amikor varrunk, ennek így is kell maradnia. Az orsó feltekercselésekor viszont el kell tolnunk a jobb oldali irányba. A képen már az eltolt változatot látjuk. Amikor az orsót felhelyeztük az orsótartó rúdra, majd átfűztük rajta a cérnát, illetve megbizonyosodtunk róla, hogy a rúd a jobb oldalon van, akkor a cérnát tartsuk a fenti képen látható módon, Ezután nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a varrógépet és rálépni a pedálra. Ekkor az orsó el kezd forogni, és a cérna feltekeredik rá.


Amint sikerült a cérnát az orsóra varázsolnunk, vágjuk el a cérnát az orsó tövében, húzzuk vissza az orsózó rudat a bal oldali helyzetbe és vegyük le az orsót a rúdról. Ezzel készen is van a feltekercselt orsónk. A következő lépésben bele kell helyeznünk az orsót a bobbinba. 

Ahhoz, hogy a bobbinhoz hozzáférjünk, szabad karossá kell tennünk a gépünket. Ehhez húzzuk bal oldalra a szabad kart, majd nyissuk le az így feltáruló ajtócskát. 


Vegyük ki a bobbint. Amikor először végeztem el a befűzés folyamatát, ez a lépés okozta a legnagyobb nehézséget. Nem a túlzott bonyolultsága miatt, egyszerűen csak nem tudtam ezt a fém szerkezetet mire vélni. Tehát a bobbint úgy tudjuk kivenni, hogy a bobbinon található kis pöcköt felemeljük egy kicsit és annak a segítségével emeljük ki, ahogy az képen is látható. 


Ezután nagyon fontos lépés következik. Ha varrásnál összegabalyodik a cérnád, annak gyakran a bobbinba való rossz behelyezés lehet az oka. A képeket utánozva azonban nem ronthatod el. Helyezd a bobbint és a cérnát magad elé, ahogyan a képen is látható. 


Fontos, hogy a bobbin hosszanti kinyúló része feléd nézzen, az orsó esetében pedig a cérna alulról érkezve feléd mutasson. Ha ezzel megvagy, csúsztasd őket egymásba. 



Egymásba csúsztattuk tehát a cérnát és a bobbint, most pedig ki kell vezetnünk a cérnát a bobbinból, a fenti képen látható lyukon.


Az összecsúsztatás után a cérnát akasszuk be a bobbin alján található egyetlen kis mélyedésbe, majd húzzuk végig a bobbin oldalán. Ekkor a következőt kell látnunk:


Ha ezt a lépést sikeresen elvégeztük, helyezzük vissza a bobbint pontosan oda, ahonnan kivettük. (ugyan azzal a módszerrel, vagyis a mozgatható pöcöknél fogva tudjuk visszapattintani). Ezzel a lépéssel visszahelyeztük az immár cérnával ellátott bobbint, és a következőt kell kapnunk:


Vagyis ezúttal már a cérna is látható. A cérnát lehetőleg hosszan hagyjuk lógni, szükség lesz rá ugyanis akkor, amikor az alsó szálat felvezetjük a tűlapra. De erről a következő bejegyzésben tanulunk. 

Bízom benne, hogy nem vette el a kedvedet a varrástól ez a nagyon hosszú procedúra. Az elején sokáig tarthat az alsó szál befűzése, de gyakorlat teszi a mestert... Nem szabad feladni, menni fog. Jó gyakorlást kívánok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése